Ultimele știri din domeniul IT din lume

Pentru că, de obicei, sfârșitul anului este mai aglomerat în evenimente, itpc.ro prezintă în acest articol o serie de știri despre evenimente care au loc pe cuprinsul întregului glob.

Hacking Sony

news_illustre_1393323407_13Legat de câteva articole publicate anterior, problemele cu care se confruntă Sony după ce rețeaua de servere i-a fost spartă la sfârșitul lunii Noiembrie a acestui an, conducerea corporației a dat curs amenințărilor hackerilor, decizând să renunțe la filmul The Interview, din cauza căruia, se pare că au și început problemele. Ca răspuns la această decizie destul de șocantă, Barack Obama a declarat că, după părerea lui, Sony Pictures Entertainment a făcut o greșeală și că își dorește ca, înainte să fi hotărât ceva, să-l fi abordat pe el pentru a oferi consiliului director un sfat. „Nu putem avea o societate în care vreun dictator de pe undeva să-și poată permite să ne impună nouă o cenzură, aici în Statele Unite”, a mai adăugat președintele SUA.

Programul de supraveghere NSA: cu un pas prea departe? Poate că nu!

În acest moment societatea americană este tulburată din nou de o problemă care, deși a apărut imediat după atacurile cunoscute ca „9/11”, din cauză că au avut loc în luna a noua, ziua a unsprezecea, în 2001, a început să ia proporții îngrijorătoare abia în a doua decadă a secolului XXI: campania de supraveghere electronică a populației, susținută de legea Patriot Act. În acest sfârșit de săptămână, judecătorul Jeffrey White a pus sub semnul întrebării puterea argumentelor potrivit cărora legea de supraveghere a traficului pe internet, denumită Upstream Data Collection ar fi neconstituțională. În 2008, Electronic Frontier Foundation a intentat proces guvernului, după ce AT&T a dezvăluit că a oferit NSA înregistrări ale traficului de internet care are loc în rețeaua sa. Problema rezidă din faptul că datele sunt oferite în manieră brută, NSA fiind cea care le filtrează. Acum însă, judecătorul a pus problema astfel: „Ce dovezi există care să demonstreze că tot traficul internațional este colectat, nu doar acele comunicații ale suspecților de terorism?” Problema este abordată suficient de bizar încât să se pună problema unei intervenții influențiale, mai mult decât a unei situații în care cu adevărat un judecător pune sub semnul întrebării anumite argumente.

Hackerii se organizează în grupuri foarte puternic finanțate

xsser-mrat-100465648-large.idgeUn foarte bine organizat grup infracțional targhetează atât utilizatorii iOS, cât și pe cei Android, prin schema denumită Intermediarul. Hackerii reușesc, prin această schemă și prin alte metode extrem de sofisticate și de bine orchestrate, să se insinueze ca GooglePlay și apoi, când utilizatorul încearcă să descarce o aplicație, aceștia îi pun la dispoziție un infectată prin intermediul căreia preiau controlul echipamentului, reușind apoi să controleze routerele și astfel să aibă o mai mare influență în internet. Virusul a fost denumit Xsser mRat, iar specialiștii avertizează că este extrem de greu de stabilit dacă un echipament mobil este sau nu infectat cu acest virus. Momentan, până la apariția unui antivirus viabil, experții în securitatea digitală le sugerează utilizatorilor să evite să folosească rețele Wi-Fi publice, în special pe cele gratuite și să-și închidă antena wireless a echipamentelor mobile atunci când nu se află în preajma unui router de încredere.

Un virus troian creat după ZeuS, targhetează 150 de bănci și poate accesa camerele web

Denumit de experții în securitatea digitală Chthonic, virusul troian are la bază infamul virus ZeuSVM, care și el era creat după un mai vechi model de troian, denumit ZeuS. Virusul modifică site-urile băncilor prin metoda cunoscută cu numele de web injection, după care solicită utilizatorilor detalii despre cardurile de credit sau coduri de autorizare pentru conturile online. Mai mult, arhitectura modulară cu care a fost dotat Chthonic le permite hackerilor să modifice funcțiile virusului și să acceseze unele date aflate pe computerul utilizatorului, cum ar fi informații despre sistem, log-urile de tastare, parole stocate local, dar și să inițieze conexiuni prin VNC (Virtual Network Computing) ceea ce le permite ulterior să folosească respectivele computere ca servere proxi pentru rețelele botnet sau să înregistreze imaginile și sunetul captate de webcam-uri și microfoane.

Modul prin care Chthonic poate fi contractat este descărcarea unui program denumit Andromeda sau prin accesarea unui document .RTF atașat în emailuri de tip phishing, document care face referire la repararea unei vulnerabilități Microsoft.

În 2015, Comisia Europeană intenționează să facă o reformă a legilor pentru copyright

European-Commission1Noua abordare a CE cu privire la copyright, protecția datelor și legislației în telecom este aceea de a crea legi mai robuste, comune pentru întreg spațiul european, și nu individual pe țări. În ce privește legile pentru copyright, cea mai mare problemă pe care o are CE este cea legată de libertatea de circulație a contentului digital pe rețele precum Facebook sau YouTube. Nu se cunoaște exact forma finală al legii, dar se știe că, încă de la începuturile internetului, orice lege pentru copyright a limitat accesul la informație și a restricționat libera circulație a acesteia, deci legea a cărei prim draft va fi disponibil în toamna anului viitor nu prea are cum să creeze premise pentru o mai liberă circulație a informației.

Noile legi pentru telecom, și acestea cu aplicare europeană, par a fi, cel puțin din anumite puncte de vedere, benefice pentru utilizatorii finali, scopul declarat fiind acela de a oferi rețelelor telecom o mai mare neutralitate și de a elimina taxele de roaming pe teritoriul Uniunii Europene.

Legile pentru protecția datelor vor avea în centru restabilirea încrederii consumatorilor în serviciile online, integrarea noilor tehnologii, precum și reducerea costurilor administrative, ceea ce în mod teoretic ar trebui să scutească plătitorii europeni de taxe de cheltuieli de aproximativ 2 miliarde €.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*