Țigara electronică – între mit și realitate

Un articol despre țigara electronică a devenit necesar pentru că a ajuns bietul dispozitiv un mit mai fabulos decât Vrăjitoarele din Salem.

808-clearomizorBa că e mai cancerigenă decât țigările normale, ba că vaporii de apă (vezi mai jos informația exactă despre substanța vaporizatoare, care cu siguranță nu este apa) sunt nocivi pentru plămâni din cauza temperaturii lor, și încă multe altele.

Studiile efectuate fie de anumite ONG-uri care au testat la modul exhaustiv țigările electronice, fie de diferiți oameni de știință și medici care se ocupă de acest fenomen ce stârnește controverse de 10 ani încoace, mi-au oferit suficient material pentru a pune cap la cap mai multe informații reale cu privire la ce anume conține lichidul de țigară, cât este de periculos și, în special, cum este utilizarea unei țigări electronice (acțiune pentru care voi folosi în continuare termenul de vaporizare) comparativ cu fumatul unei țigări normale.

Dar să începem cu începutul: ce conține țigara normală și ce conține lichidul pentru vaporizare.

Țigările conțin în primul rând tutun. Acesta se administrează prin inspirarea fumului rezultat din arderea lui. Ce e rău în asta? Pe lângă inhalarea monoxidului de carbon, adică? Ei bine, multe sunt rele. În primul rând ceea ce conține țigara în afară de tutun: apă, zahăr, glicol-propilenă, glicerină, pe lângă fosfat de di-amoniu și hidroxid de amoniac (ingrediente ale țigării L&M, publicate pe site-ul www.philipmorrisusa.com). Deși nu se cunoaște cu exactitate efectul inhalării fumului emanat de arderea fiecărei dintre aceste substanțe în parte, se cunoaște faptul că fumul rezultat din arderea lor combinată conține monoxid de carbon (care se combină cu globulele roșii de 200 de ori mai repede decât oxigenul), cianuri, acroleină, tar (gudron), și mulți, foarte mulți agenți cancerigeni (hidrocarburi aromatice policiclice, N-nitros-amine, amine aromatic, metalecadmiu, nichel, arsenic, poloniu -, amine heterociclice, aldehide, etc), precum și formaldehida, un compus chimic cu toxicitate ridicată, utilizat la îmbălsămarea cadavrelor. Și lista, vă rog să mă credeți, poate continua.

Lichidul pentru vaporizare (căruia i se mai spune și e-lichid) utilizat la țigările electronice conține, în proporție de 89-90%, glicol-propilenă. Ați mai auzit de ea? Sigur că da, este conținută și de țigările normale. Cu alte cuvinte, fie că știau sau nu, fumându-le, fumătorii deja consumă ingredientul principal al lichidului de țigări electronice, doar că și-îl administrează într-o formă mult mai dăunătoare, respectiv prin inhalarea emanației provocată de ardere. În țigările electronice însă, se inhalează vapori de glicol-propilenă și NU compusul chimic ars. Probabil că vă mirați că e-lichidul nu conține în proporție covârșitoare apă. Acest lucru este de altfel foarte normal, pentru temperatura de evaporare a apei este foarte ridicată, iar vaporii ar fi fierbinți la inhalare, provocând deci arsuri pe esofag și în cavitatea bucală. Glicol-propilenă însă, are un punct de vaporizare mult scăzut, fiind din acest motiv emanat un abur cald, nicidecum fierbinte, care prin temperatura lui nu afectează în nici un fel organismul.

Este adevărat ca glicol-propilena este si unul din ingredientele antigelului, pe care evident, nimeni nu îl recomandă spre consum, indiferent de metoda de administrare. Dar nu trebuie să uităm că sarea și zahărul sunt utilizate ca ingrediente pentru praful de pușcă, iar săpunul și benzina, pentru napalm. Cu toate acestea nimeni nu ne oprește să consumăm sare sau zahăr ori să ne spălăm pe mâini cu săpun. Să nu confundăm ingredientele cu produsul finit.

Să vedem acum ce înseamnă pentru organism fumatul și ce înseamnă vaporizatul.

Young woman smoking e-cigarette - Stock ImageFumatul înseamnă practic inhalarea fumului rezultat din arderea la temperaturi extrem de ridicate (aproximativ 900° C) a tutunului împreună a celorlalți compuși chimici, care fac din țigară ceea ce este. Inclusiv nicotina, care este practic principalul motiv pentru care un fumător fumează și care, deși în cantități ridicate este toxică, în cantitățile inhalate din țigară creează doar dependență, inclusiv nicotina deci, este eliberată din țigară prin ardere. Ce conține fumul rezultat din arderea acestui ansamblu de compuși chimici am arătat mai sus. Ce efect are fumul asupra organismului – iată un subiect extrem de dezbătut pe mai toate forumurile medicale, pe cele despre țigări și chiar și pe cele despre țigările electronice. Cancerul pulmonar, al cavității bucale, al faringelui, al laringelui, al esofagului, al stomacului, al pancreasului, al cavității uterine, al  rinichilor, al ureterului, al vezicii urinare sau al colonului, leucemia, boli cardio-vasculare, accidente vasculare cerebrale, stop cardiac, moarte subită, boli vasculare, anevrism aortic, disfuncții erectile sau impotență – iată câteva dintre efectele fumatului. Și problema se extinde și la așa numiții fumători pasivi. Aerul din încăperea în care se fumează este viciat. El conține toți acei compuși chimici pe care îi inhalează și fumătorul, chiar dacă în cantități ceva mai mici. Probabil că aș putea să continui cu câteva articole pe seama daunelor acestui viciu. Dar cred că le-am trat suficient.

Vaporizatul ajută la emanarea nicotinei conținută în e-lichid, însă într-o formă mult mai naturală decât cea eliberată prin ardere. Glicol-propilenă a fost testată îndelung și intensiv. În primul rând pe animale, dar nu numai, ci și pe oameni. Ba mai mult, chiar și pe… copii. Iar acei copii care au trecut prin acest test au avut parte de mult mai puține infecții respiratorii în perioada testului comparativ cu alții, care au fost ținuți departe de acești vapori, însă în condiții similare de temperatură, umiditate, etc. Acest test s-a realizat pe o perioadă de 3 ani pe un eșantion de 105 copii într-o instituție pediatrică specializată. Vaporii de glicol-propilenă conțin… glicol-propilenă (șocant, nu?). Asta în cea mai mare parte (dacă e să-l comparăm cu fumul de țigară, compusul principal conținut de acesta este gudronul). Pentru a susține aceste afirmații, aflați că anul acesta țigara electronică împlinește 10 ani fără ca în acest timp să fi făcut nici măcar o singură victimă.

Țigara electronică are în compoziție de cel puțin 4000 de ori mai puțini cancerigeni. Altfel spus, într-o lună de fumat țigări normale, un fumător inhalează aceeași cantitate de agenți cancerigeni ca un utilizator de țigări electronice în 330 de ani de vaporizare. Fumatul a 20 de țigări pe zi arde în jur de 20 grame de tutun (o țigară cântărește între 0,98 gr și 1,01 gr), pe când țigara electronică, pentru satisfacerea aceleiași nevoi de nicotină, va vaporiza sub 2 grame de e-lichid pe zi.

Iată ce spune Prof. Dr. Carl Phillips de la Universitatea Alberta – Școala de Sănătate Publică, cercetător specializat în reducerea riscurilor consumului de tutunului si în epidemiologie, licențiat al universităților Harvard, Michigan și Minnesota:

„Analizele de laborator au demonstrat că țigara electronică este cu 99% mai puțin dăunătoare decât țigările normale”.

”Dacă am interzice țigările electronice pe baza cantității de cancerigeni găsite la analize, ar trebui să interzicem jumătate dintre alimente. Studiile FDA (Food & Drug Administration – Autoritatea de Administrare a Medicamentelor și Mâncării, SUA) n-au găsit niciun risc de cancer. A fost vorba doar de propagandă.”

”Folosirea de nicotină pe termen lung are un risc real de aceeași magnitudine cu consumul de cafea, nici pe departe comparabil cu riscurile fumatului de țigări clasice”.

Câtă nicotină vrei, ce aromă preferi

etig-juice-flavorsDe ce, în plus, pledez pentru țigara electronică? În afară de motivele prezentate mai sus, mai este și faptul că prin alegere din diferitele tipuri de lichide vaporizatoare existente, un utilizator poate nu doar să-și dozeze cantitatea de nicotină pe care o preferă (de la 0% la 2,4% nicotină, această ultimă valoare echivalând cu o țigară Marlboro roșu), dar și să aleagă aroma pe care o preferă, gama fiind extrem de largă, de fapt mult mai largă decât la țigările normale.

Ca și concluzie, cred că cel mai potrivit ar fi să reproduc ceea ce a spus Prof. Michael Siegel de la Universitatea Boston, care are 25 ani de experiență în controlul tutunului și a publicat peste 70 articole legate de tutun: „Făcând o analogie, ideologii anti-vaporizare ar sfătui victimele unui iaht ce se scufundă să nu folosească bărcile de salvare pentru că nu au fost pe deplin testate pentru a se vedea dacă le oferă siguranță. Și când s-ar dovedi că acestea plutesc cu succes, aceiași ideologi i-ar sfătui să părăsească bărcile și să folosească metode de salvare mai bine testate, cum ar fi înotul.”

2 comments

  1. Vipercig spune:

    Foarte bine documentat articolul, te felicit pentru asta! as mai adauga la avantaje faptul ca tigara electronica costa mai putin decat tigarile obisnuite. Chiar daca investitia initiala este un pic mai mare, costurile lunare sunt mult mai mici decat cele cu tigarile din tutun.

  2. Giany spune:

    Interesant articolul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*