Specialiștii spun că problema malware din sistemul de operare Android nu este exagerată

Industria de securitate digitală are probleme de credibilitate când emite avertismente cu privire la software-ul malware pentru echipamente mobile, dar experții spun că, de această dată, lucrurile sunt serioase.

android-malwareRapoartele recente venite din partea companiilor de securitate par să sugereze că software-ul malware creat pentru Android este în continuă creștere. Totuși, mai există mulți sceptici care cred că se exagerează cu privire la această temă. Industria securității digitale are o problemă jenantă de credibilitate când vine vorba despre emiterea de avertizări cu privire la pericolele de securitate din zona echipamentelor mobile, a spus Rik Ferguson, vice președinte la TrendMicro, vineri într-un articol de blog. Marii jucători din industrie au avertizat ani la rând că „anul viitor” software-ul malware va lua avânt, dar de fapt, amenințările nu s-au materializat, a spus el. „Acum că problema este reală – ultimii doi ani au fost amândoi denumiți „anul software-ului malware pentru echipamente mobile” la un moment dat – întâmpinăm probleme în a convinge lumea că nu strigăm „Lupul!” încă o dată”.

Unul dintre argumentele aduse de obicei de către sceptici este faptul că software-ul malware Android există, în cele mai multe cazuri, în produsele software ale producătorilor independenți, populari mai mult în țări precum China sau Rusia. Acest lucru nu este adevărat, spune Ferguson. Serviciul de verificare a reputației aplicațiilor de la TrendMicro a analizat mai bine de 2 milioane de aplicații colectate de peste tot din lume și a descoperit că mai bine de 293 000 dintre ele sunt aplicații malițioase. Aproape 69 000 dintre ele au fost descărcate direct de pe GooglePlay, care oferă în jur de 700 000  de aplicații în total. „Deci nu este vorba doar despre Rusia și China”, a spus Ferguson.

Mai departe, peste 150 000 de aplicații din cele 2 milioane analizate de TrendMicro au fost marcate ca fiind de mare risc și alte 22% trimiteau informații despre seria IMEI de identificare a telefonului,  despre numerele de identificare a cartelelor SIM, precum și informațiile utilizatorului și contactele acestuia. Pe lângă aplicațiile care ridică probleme de securitate și de invadare a intimității, mai există multe aplicații care sunt de evitat din alte motive. Spre exemplu, 23% dintre aplicațiile analizate consumă bateria într-un ritm foarte rapid, 24% consumă multă lățime de bandă, iar 28% consumă foarte mult RAM.

Statisticile pe care Ferguson le-a făcut publice vin la o zi după ce firma de securitate digitală F-Secure a făcut public un raport prin care spunea că software-ul malware pentru Android  a avut o pondere de 96% din noile amenințări în lumea mobilă descoperite în timpul celui de-al patrulea trimestru al anului 2012, și de 79% din toate amenințările descoperite pe întregul an 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*