Saga Kim Dotcom

19 Ianuarie 2012. Unul dintre cele mai mari site-uri de pe Internet era închis de către Departamentul de Justiție al SUA, iar administratorii lui erau încarcerați în Noua Zeelandă în numele guvernului SUA.

Mansion KimDotcomAcest eveniment avea să pornească unul dintre cele mai mediatizate și controversate scandaluri de pe Internet. Firul evenimentelor este, într-adevăr, surprinzător.

Kim Schmitz, cunoscut în întreaga lume drept Kim Dotcom, cetățean german (s-a născut în Kiel, Germania, în 1974) și finlandez și rezident în Noua Zeelandă, a înființat în 2003 în Hong Kong compania Data Protect Limited, căreia i-a schimbat numele în Megaupload Limited în 2005 și care administra site-ul megaupload.com, precum și site-urile adiacente. La vremea aceea Kimble, cum îi spun cunoscuții, avea la activ două condamnări cu suspendare, pentru acuzații de fraudă pe Internet, spionaj și tranzacționare privilegiată, printre altele.

Kim Dotcom a trăit în Hong Kong până în 2010, când, în urma unor donații financiare și a implicării sale în activitățile publice din Auckland, Noua Zeelandă, a primit cetățenie neozeelandeză.

Între timp site-ul Megaupload ajunsese să aibă 50 de milioane de vizitatori pe zi, ceea ce îl făcea responsabil de 4% din traficul de pe Internet. În data de 5 Ianuarie 2012 au început să apară problemele, atunci când în statul Virginia din SUA a fost deschis un rechizitoriu cu numele administratorilor site-ului  pe el. La data de 19 Ianuarie, la petrecerea pe care Dotcom o dădea pentru a-și serba ziua de naștere, 76 de polițiști înarmați însoțiți de două elicoptere au dat buzna în luxurioasa vilă în care acesta trăia împreună cu soția sa, Mona și cei 5 copii, arestându-i pe Kim Dotcom, pe Finn Batato, pe Mathias Ortmann și pe Bram van der Kolk sub multiple acuzații, inclusiv evaziune fiscală, spălare de bani și escrocherie, fiind confiscate, în timpul percheziției, bunuri în valoare de 17 milioane de dolari. Încarcerat în închisoarea Mount Eden Prison, a fost eliberat pe cauțiune în data de 22 Ianuarie. La momentul respectiv Megaupload era acuzat că adusese daune imense unor companii din showbiz din SUA. Se vehiculau sume de aproximativ jumătate de miliard de dolari, aceasta scăzând, aproape imediat, la mai puțin de 200 de milioane de dolari.

Imediat, Dotcom a început să-și creeze apărarea, și prima victorie reală a avut loc pe data de 28 Iunie, când judecătoarea Helen Winkelmann a decis că bunurile confiscate trebuiau să-i fie returnate din cauza unui viciu de procedură.

Următorul eveniment de anvergură a fost dezvăluirea faptului că Departamentul de Comunicații al Guvernului Noii Zeelande (GCSB) l-a spionat pe Kim Dotcom în mod ilegal, monitorizându-i comunicațiile în săptămânile dinainte arestării sale. Ilegalitatea acestui act rezidă din faptul că GCSB nu are dreptul să spioneze rezidenții neozeelandezi, ceea ce Kim Dotcom era deja din 2010. Acest lucru l-a făcut pe primul ministru John Key să-și ceară public scuze față de Kim Dotcom. Toată această istorie i-a permis lui Dotcom ca, în Martie 2013, să intenteze proces Agenției de Spionaj din Noua Zeelandă.

Având inclusiv susținerea cetățenilor neozeelandezi care s-au simțit lezați de acțiunile GCSB, Kim Dotcom este optimist cu privire la procesul Megaupload, în special având în vedere procedurile abuzive prin care a fost pus la punct rechizitoriul. În data de 19 Ianuarie 2013, la exact un an de la închiderea Megaupload.com, Kim Dotcom a lansat portalul Mega, găzduit în Noua Zeelandă, care însă nu pare să aibă aceleași probleme ca și predecesorul său, în special datorită metodei de management pe care administratorii o aplică, prin care, spre exemplu, sunt șterse imediat fișierele despre care există suspiciuni că ar încălca drepturi de autor.

Declarat persona non-grata în Tailanda, având titulatura de cel mai bun jucător de Modern Warfare din lume până pe 23 Ianuarie 2012, Kim Dotcom este una dintre cele mai insolite personalități de pe Internet, iar procesul Megaupload pare să-i fi adus, în final, mai multe beneficii decât daune (printre altele, din cauza interdicției de a călători pentru o perioadă mai mare de 12 luni, i se va permite să achiziționeze vila în care locuiește fără a mai trece prin Comisia de Investiții Străine, care anterior îi refuzase permisiunea aceasta). Saga Kim Dotcom va continua și va fi, probabil, spectaculoasă în continuare, considerând că procesele de acest gen tind să se întindă pe ani de zile.

Articol preluat de pe portalul Acasa.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*