Parlamentarul solicită interdicția Bitcoin în SUA

Senatorul Joe Manchin din West Virginia amintit pericolul de spălare de bani ca factor-cheie în solicitarea  de interdicție a Bitcoin.

bitcoinVolatilitatea valutei digitale Bitcoin, precum și capacitatea sa de a facilita activități ilegale, cum ar fi spălarea de bani, ar putea constitui motive de îngrijorare pentru americani, iar din acest motiv ar trebui să fie interzisă, a declarat miercuri senatorul american Joe Manchin. Manchin a făcut apel la acțiune într-o scrisoare trimisă mai multor autorități federale de reglementare financiară, inclusiv Secretarului american al Trezoreriei, Jack Lew, lui Janet Yellen președintă a Federal Reserve, precum și președintelui Federal Deposit Insurance Corporation, Martin Gruenberg. Scrisoarea susține că unele dintre caracteristicile de bază în modul în care lucrează Bitcoin, fac ca moneda să fie atractivă pentru infractorii care încearcă să-și ascundă acțiunile de oamenii legii.

Anonimatul oferit de Bitcoin face ca moneda să fie sensibile la arcurile hackerilor și la furt, oferind în același timp un refugiu pentru elementele de pe piața neagră, a scris Manchin. De asemenea, capacitatea Bitcoin de a finaliza tranzacțiile rapid, face dificilă, dacă nu imposibilă, returnarea tranzacțiilor frauduloase, a spus el. Fluctuațiile foarte mari ale valorii Bitcoin prezintă, de asemenea, un mare dezavantaj în tranzacționarea de către consumatorii medii americani, a spus Manchin. „Posibilitățile pe care Bitcoin le oferă la tranzacții, fie că este vorba despre bunuri și servicii ilegale, de jocuri de noroc sau operațiuni speculative, mă fac să mă simt obosit [sic] de utilizarea acestei valute”, a spus el.

În 2011, Manchin, senator democrat din Virginia de Vest, a semnat, împreună cu senatorul american Charles Schumer o scrisoare cu privire la Silk Road, o piață online pentru droguri și produse farmaceutice ilegale. De atunci, unii experți au pus sub semnul întrebării măsura în care plățile efectuate prin Bitcoin sunt de fapt anonime, precum și viteza cu care acestea pot fi verificate. În acest moment, guvernele unor țări, cum ar fi Thailanda, China sau Rusia, fie au interzis direct tranzacțiile cu moneda Bitcoin, fi au emis avertismente aspre împotriva utilizări ei.

„Înainte ca SUA să rămână prea mult în urmă cu privire la acest subiect important, îndemn autoritățile de reglementare să lucreze împreună, să acționeze rapid și să interzică acestei valute periculoase să le facă rău americanilor care muncesc din greu”, a afirmat Manchin. „Este timpul ca Statele Unite să țină seama de avertismentele aliaților noștri”. Din momentul în care Bitcoin va fi interzisă în mai multe țări, americanii vor rămâne cu o monedă fără valoare, a încheiat el.

Apelul făcut de Manchin vine chiar când Mt. Gox, una dintre cele mai importante case de schimb pentru tranzacționarea Bitcoin, se confruntă cu un viitor incert. Mt. Gox a interzis recent retragerile, iar luni, site-ul companiei a fost înlocuit cu o declarație care spunea că toate tranzacțiile au fost închise. Într-o nouă declarație adăugată pe site miercuri, CEO-ul Mt. Gox, Mark Karpeles, a spus că el se află încă în Japonia și „lucrează din greu, cu sprijinul mai multor colaboratori, pentru a găsi o soluție la problemele noastre recente”.

Pentru a interzice Bitcoin, Congresul probabil ar trebui să elaboreze o nouă legislație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*