O aplicație falsă AdBlock a fost eliminată din GooglePlay

Aplicația falsă furniza, de fapt, mai multă reclamă celor care o instalau pe telefoanele Android, spune Kaspersky Lab.

Adblock-Plus-for-AndroidGoogle a eliminat din PlayStore o aplciație care pretindea că ar fi AdBlock Plus, bine-cunoscuta aplicație care blochează reclamele online. Aplicația furniza însă mai multă reclamă utilizatorilor, a scris Dmitry Bestuzhev, șeful echipei de cercetare și analiză de la Kaspersky Lab din America Latină. „Acesta este unul dintre acele scenarii în care utilizatorul caută protecție dar are parte doar de probleme”, a scris Bestuzhev.

Google a devenit mai vigilent cu problema aplicațiilor malițioase din PlayStore, dar experții în securitate găsesc frecvent aplicații cu probleme deja strecurate. Symantec, un alt gigant al securității online declara în Iulie că a descoperit mai multe de 1200 de aplicații suspecte în PlayStore de la începutul anului.

Falsa aplicație AdBlock se pare că a fost înregistrată prin RevMob, o rețea de reclame online din Brazilia. RevMob plătește dezvoltatorilor o sumă de bani în funcție de câți utilizatori au descărcat și au instalat aplicațiile cărora li se face reclamă prin ceea ce aceștia au creat, potrivit site-ului oficial. RevMob s-a desprins dintr-o companie creatoare de jocuri fondată în 2009 și numită Best, Cool & Fun Games, care a lansat jocuri precum „Ant Smasher” și „Bunny Shooter”.

De cele mai multe ori rețelele de publicitate au sistem automat de înregistrare, așa încât este foarte probabil ca o un programator să încerce să monetizeze o aplicație cu reclame înainte de a fi detectat. Impostorul în cazul aplicației AdBlock, pe care Kaspersky în numește HEUR:AdWare.AndroidOS.Starsys.b mai prezintă și alte riscuri, Bestuzehev a scris că acesta a câștigat o serie de permisiuni, inclusiv accesul la mesajele SMS  și la contactele clienților, precum și abilitatea de a accepta conexiunile bluetooth în numele titularului smartphone-ului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*