Mt. Gox s-a înregistrat la guvernul american ca afacere specializată în tranzacții financiare

Cea mai mare agenție de schimb valutar specializat în tranzacții cu bitcoin, Mt. Gox, a depus dosarul de autorizare la agenția anti-spălare de bani a Trezoreriei americane, însă s-ar putea să fie prea târziu.

 

mtgox-bitcoin

FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network) a raportat joi că agenția, cu sediul în Tokio, s-a înregistrat prin canalele puse la dispoziție online de rețea, ca afacere specializată în tranzacții financiare. Adoptarea monedei virtuale bitcoin, care poate fi transferată prin rețele P2P în întreaga lume cu comisioane incomparabil mai mici decât cele practicate de bănci, a încetinit în ultima vreme din cauza îngrijorărilor cu privire la diferite plângeri pe care le-au făcut mai multe agenții anti-spălare de bani și alte organisme de reglementare financiară din mai multe țări. Înregistrarea Mt. Gox vine la șase săptămâni de la confiscarea unuia dintre conturile sale bancare din SUA. Acuzațiile s-au referit la faptul că agenția nu s-a înscris ca facere specializată în tranzacții financiare, lucru solicitat de mai multe state, inclusiv guvernul federal american.  Contul era legat de Dwolla, un furnizor de servicii de plăți și era utilizat de Mt. Gox pentru a transmite fonduri către agențiile din Japonia care tranzacționau bitcoin. Totuși, nu Dwolla a fost ținta ordinului emis pe 14 Mai de către Curtea Districtuală din Maryland SUA, iar fondurile nu i-au fost confiscate.

Una dintre misiunile FinCEN este de a combate spălarea de bani. Sistemul de tranzacții cvasianonime cu bitcoin au dus la nenumărate îngrijorări că ar putea fi utilizat pentru spălarea banilor și eludarea taxelor. Potrivit site-ului FinCEN, agențiile care oferă servicii de tranzacționare financiară trebuie să se înregistreze la agenție în maxim 180 de zile de la înființare. La fiecare doi ani, înregistrarea trebuie reînnoită. Din această cauză, înregistrarea Mt. Gox la acest organism ar putea veni prea târziu.  Ordinul de sechestrare emis de curtea federală stipula că Mt. Gox a utilizat contul din america pentru distribuția de fonduri către Dwolla încă din Decembrie 2011. Oficialii Mt. Gox nu au făcut niciun comentariu asupra situației. Pe data de 21 Iunie agenția a sistat transferurile internaționale de dolari americani. Sistarea a venit ca urmare a volumului mare de transfer bancar la care a fost supus banca în ultimele două luni, potrivit unei declarații a Mt. Gox, care a adăugat că intenționează să reia tranzacțiile în maxim două săptămâni.

Sistemul descentralizat de transfer al monedei bitcoin, administrat de o comunitate mică de dezvoltatori de software, ridică destule probleme pentru organismele guvernamentale care reglementează finanțele, a scris Ed Felten, profesor de științe informatice și afaceri publice de la Universitatea Princeton. „Cei care administrează bitcoin au un evident avantaj asupra organismelor de reglementare”, a scris Felten. „În principiu, cel ce reglementează ar putea să încerce să constrângă dezvoltatorii care administrează software-ul ce guvernează tranzacțiile bitcoin și moneda în sine, să introducă anumite reguli prin forțarea acestora să opereze schimbări în software care vor implementa noile reguli”.

Probabil că bitcoin se va dovedi „mai ajustabil decât au crezut inițial susținătorii monedei”, a mai scris Felten. Tranziția ar putea fi ciudată însă, din cauza complexității monedei virtuale. „Precum Internetul, bitcoin va buimăci pe mulți dintre guvernanții care nu  prea stăpânesc tehnologia, ducând spre o serie de momente problematice”, a mai scris Felten.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*