Lui Kim Dotcom i s-a permis să intenteze proces Agenției de Spionaj din Noua Zeelandă

Kim Dotcom urmărește să câștige recompense pentru daunele provocate de spionarea ilegală din timpul campaniei de urmărire pe care guvernul SUA a inițiat-o asupra sa.

Kim DotcomProprietarul serviciilor MegaUpload și Mega a obținut permisiunea de a solicita în instanță daune materiale de la Agenția de Spionaj a Noii Zeelande pentru spionare ilegală, a decis Curtea de Apel marți. Curtea a admis parțial o decizie a Înaltei Curți luate în Decembrie, care a adăugat GCSB (Government Communications Security Bureau – Biroul de comunicații în domeniul Securității) ca apărător în proces, lucru la care procurorul general al Noii Zeelande s-a opus prin apel.

Kim Dotcom și mai mulți colegi de-ai săi au fost spionați începând din Decembrie 2011 de către GCSB, ceea ce a dus, în Ianuarie 2012, la un raid pe proprietățile lui Dotcom din Aukland. Mai târziu s-a dovedit că acțiunea de spionare a fost ilegală, den moment ce Kim Dotcom, care avea cetățenie germană și finlandeză, și Bram van der Kolk, care este danez, sunt rezidenți permanenți în Noua Zeelandă. GCSB are permisiunea de a ține sub observație cetățeni de naționalitate străină, dar pretinde că nu știa de statutul de rezidenți permanenți ai celor doi subiecți. În Septembrie, primul ministru al Noii Zeelande, John Key, a solicitat o anchetă și și-a exprimat „dezamăgirea pentru faptul că au avut loc acte ilegale”.

Curtea de Apel a solicitat Înaltei Curte, s[ ofere acces lui Kim Dotcom la toate înregistrările pe care le-a făcut GCSB. Echipa sa de avocați va avea totuși acces doar la acele înregistrări pe care agenția le-a predat poliției, nu la toate informațiile colectate. Unul dintre avocați, Ira RothKen, a scris pe Twitter că abia așteaptă să tragă la răspundere GCSB în vederea protejării drepturilor lui Kim Dotcom și a tuturor rezidenților din Noua Zeelandă.

Ira TweetKim Dotcom și ceilalți fondatori ai MegaUpload au fost inculpați de către un juriu federal din SUA pentru escrocherie, fraudă și încălcare de drepturi de autor cu urmări penale. În luna August este programată o audiere în vederea extrădării acestora.

Înainte de închiderea site-ului MegaUpload în Ianuarie 2012, acesta era unul dintre cele mai vizitate site-uri de pe Internet, oferind servicii de stocare de fișiere offline. Dar guvernul SUA pretinde că site-ul se angajase într-o activitate conspiraționistă prin care erau răsplătiți utilizatorii care ridicau pe site content protejat de drepturi de autor, ceea ce a adus venituri de cel puțin 175 milioane $.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*