Hacking Sony Pictures: o saga în derulare cu urmări dezastruoase

În ziua de luni, 24 Noiembrie 2014, serverele Sony Pictures sunt sparte, iar informația începe să fie făcută publică. La început a fost doar șoc, ceva distracție și multă, multă disperare. Apoi lucrurile au început să se înrăutățească.

Amy PscalToată chestia s-a transformat într-o criză internațională, care nu excludea tentative de șantaj, demascări dubioase și detalii picante despre viața privată a unor celebrități de la Hollywood. Iar filmul The Interview, despre un complot de a-l ucide pe Kim Jong-Un, liderul Coreei de Nord, îl pune pe acesta în capul listei suspecților. Samuel Berk de la CNN a declarat că „este posibil ca un grup de hackeri, poate unul din China să fie plătit și să folosit de Coreea de Nord”, dar a adăugat că, în acest moment, nimeni nu știe cu siguranță cine se află în spatele atacului. Numele grupului de hackeri este Guardians of Peace.

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă în acest moment Sony Pictures este cea creată de dezvăluirea unui însemnat număr de emailuri dintre membrii conducerii corporației. Amy Pascal, Președinta diviziei de filme, Motion Pictures Group a Sony Pictures Entertainment, i-a sugerat producătorului Scott Rudin într-un email să-l întrebe pe Barak Obama dacă i-a plăcut Django Unchained sau alte filme despre negri, În replică, Rudin i-a spus că-l va întreba despre 12 Years a Slave. Același Scott Rudin, îi scria într-un alt email lui Amy Pascal că Angelina Jolie ar avea „un talent minimal”, că ar fi „o puștoaică răsfățată” și că ar avea un „ego dezlănțuit”.

A devenit deja celebră privirea pe care Angelina Jolie i-o aruncă președintei Sony într-o întâlnire care a avut loc după spargerea serverelor.

Alte emailuri au dezvăluit saturația la care au ajuns angajații Sony Pictures Entertainment față de filmele plictisitoare și lipsite de imaginație produse de companie, cum ar fi „filmele mundane și stereotipe ale lui Adam Sandler”.

Pe lângă acest scandal care riscă să revoluționeze atât percepția Hollywood-ului asupra lumii (ar cam fi cazul, de altfel), dar și a lumii asupra Hollywood-ului, a mai apărut și problema dezvăluirii unor scenarii de film și chiar a unor filme nelansate. S-a mai aflat că Spectre, noul film din seria James Bond, a depășit bugetul și că l-a depășit chiar cu mult, putând ajunge cel mai scump film produs vreodată: 300 milioane $.

Din seria secretelor despre celebrități, au ieșit la iveală câteva dintre poreclele după care sunt cunoscute unele dintre vedetele Hollywood: Tom Hanks este Johnny Madrid, Sara Michelle Gellar are porecla Neely O’Hara iar Jessica Alba este Cash Money.

Hackerii au mai făcut câteva ravagii: au fost dezvăluite SSN-urile (Social Security Number, oarecum echivalentul CNP-ului din România) a mai bine de 47 000 de angajați și contractori Sony, printre care și Conan O’Brien, Sylvester Stallone sau Rebel Wilson, și au făcut publice sumele cu care unii actori sunt plătiți de companie. Problema aici rezidă din faptul că se crede că plățile la Sony sunt făcute pe considerente rasiale și sexuale. Astfel, 15 din cei 17 actori care au fost plătiți cu mai mult de un milion de dolari anul acesta sunt bărbați caucazieni.

Cu două zile înainte de a fi făcute publice toate aceste documente și emailuri, trei directori ai Sony Pictures Entertainment au fost șantajați: „Dorim compensații bănești, altfel Sony va fi bombardat în totalitatea sa”, au spus hackerii în emailurile trimise către cei trei.

Deși nu există dovezi clare, guvernul nord coreean este bănuit că ar fi în spatele acestui atac. Reprezentanții guvernului au declarat însă că nu știu nimic despre acest atac, dar că ceea ce s-a întâmplat a fost un lucru bun.

Deși Pascal și Rudin și-au cerut scuze public pentru limbajul folosit de ei în acele emailuri, iar Pascal a declarat că este pregătită să-și asume responsabilitatea pentru comentariile pe care le-a făcut, saga Sony Pictures Entertainment continuă, iar hackerii, care au anunțat că pregătesc o surpriză pentru Crăciun, spun că ceea ce e mai rău, urmează să fie dezvăluit.

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*