Biometria – răspunsul corect la întrebarea „Ce facem în privința parolelor slabe?”

În pofida multiplelor atacuri din ultima vreme, obiceiurile cu privire la parole ale utilizatorilor nu s-au schimbat deloc. Astfel, majoritatea au aceeași parolă pentru toate conturile, iar acea parolă este de o simplitate puerilă.Biometria rezolvă însă problema.

facial-recognition-data-pointsDeoarece chiar și cei care știu foarte bine care sunt riscurile unui astfel de sistem au probleme cu parolele, mai toate companiile implicate într-un fel sau altul în domeniul securității digitale fac cercetări cu privire la stabilirea celor mai bune parole, precum și a celei mai eficiente metode de a le stoca.

Aici intră în scenă biometria avansată. Chiar și în acest domeniu se fac cercetări multiple și sunt scoase pe piață, sau doar în teste, diferite soluții.

Recunoașterea facială

Această metodă este, în acest moment, foarte avansată, un echipament dotat cu această caracteristică putând recunoaște din câteva milioane de fețe pe cea corectă cu viteză foarte mare. Această caracteristică este, de fapt, integrată și în Picasa, un software care poate face tag-uri pe fotografii în funcție de fețele cu care deja a asociat nume. Ultimele cercetări din domeniul camerelor video fac ca recunoașterea facială să se îndrepte spre o zonă extrem de avansată, odată cu implementarea caracteristicei de recunoaștere facială în camerele 3D. În consecință, aceasta este una dintre metodele biometrice care are un viitor aproape garantat.

Recunoașterea amprentei degetului

Apple a integrat deja această caracteristică în ultima versiune de iPhone. Lenovo a integrat, în versiunile ThinkPad, un cititor de amprente cu multă vreme în urmă. Însă biometria avansată a dus deja această metodă cu un pas mai departe: echipamentele au început să citească nu doar amprenta degetului, ci și configurația vaselor de sânge de sub piele. Acest avans al tehnologiei îi garantează și acestei metode un viitor aproape sigur.

Recunoașterea irisului

O altă configurație unică la fiecare om se regăsește în irisul ochiului. Scanarea acestuia a fost dezvoltată cu mult timp în urmă, totuși rezoluțiile la care au ajuns în ultima vreme scanerele fac din această citire o metodă din ce în ce mai eficientă și mai sigură. Dacă în trecut scanerul implica o rază laser care, în timp, risca să afecteze ochiul, în acest moment nu este nevoie decât de o cameră de mare rezoluție și un software de recunoaștere. Simplitatea acestei metode îi garantează și ei un viitor destul de sigur.

Recunoașterea vocală

La fel ca irisul, amprenta degetului sau ansamblul feței, și vocea fiecărui om este unică. Această metodă devine foarte utilizată, reușind în ultima vreme să acopere din ce în ce mai multe zone de aplicabilitate, de la recunoașterea vocală pentru procese de securitate, până la comenzi și chiar întregi paragrafe dictate microfonului echipamentului.

Recunoașterea ritmului bilogic

Această metodă implică înregistrarea și analizarea pulsului, a ritmului cardiac și a altor semnale biometrice ale corpului. Toate acestea, precum și mult altele, pot fi scanate chiar din vârfurile degetelor sau din ochi. Pentru că metoda are aplicabilitate foarte practică în medicină, cu siguranță se va dezvolta foarte mult putând fi utilizată destul de ușor și în asigurarea securității echipamentelor electronice sau a conturilor online.

Principala aplicabilitate a tuturor acestor metode biometrice este garantarea securității conturilor online și a echipamentelor utilizate, în special a acelora care conțin informații financiare.

Probabil că în scurtă vreme toate echipamentele (de la smartphone-uri, laptopuri și tablete, până la mașini și încuietori de case) vor fi dotate cu unul sau mai mulți senzori de recunoaștere biometrică, așa încât parolele și cheile vor deveni istorie. În afară de securitatea ridicată pe care o asigură, unul dintre cele mai mari avantaje ale acestor metode îl reprezintă faptul că nu vor mai trebui reținute parole și nu vor mai trebui purtate chei.

1 comment

  1. Service GSM spune:

    o tehnologie extrem de revolutionara, chiar nu imi vine sa cred!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*