Băncile europene nu pot să se atingă de Bitcoin până la instituirea unor reguli

Există prea mute riscuri asociate cu bitcoin, avertizează Autoritatea Bancară EuropeanăEuropean Banking Authority (EBA).

Bitcoin_accepted_here_printableNu cumpărați, nu vindeți și nu depozitați bitcoin sau alte monede virtuale până când nu va fi instituit un sistem de regulamente adecvat, a avertizat EBA băncile europene vineri. Deși monedele virtuale oferă câteva beneficii potențiale, acestea sunt depășite de riscurile asociate, potrivit concluziei la care a ajuns EBA în urma unei evaluări aprofundate a monedelor virtuale.

Printre beneficii se numără tranzacțiile mai rapide și mult mai ieftine, acest lucru ieftinind în final serviciile. Totuși, EBA a identificat pe puțin 70 de riscuri, inclusiv riscuri pentru participanții la piață, riscuri legate de integritatea financiară, cum ar fi spălarea de bani și alte infracțiuni financiare, precum și riscuri ale plăților existente deja în valuta convențională, potrivit autorității. O schemă de delapidare a valutei virtuale poate fi făcută de oricine, chiar dacă în cazul bitcoin, de către oricine care dispune de suficientă putere de calcul. Sistemul care validează o tranzacție bitcoin, denumit bitcoin mining system, poate să rămână anonim, la fel ca și plătitorii și cei care primesc plata, spune EBA. Mai mult, valuta virtuală nu respectă limitele jurisdicționale, putând astfel submina sancțiunile financiare și de sechestrare a bunurilor, iar securitatea digitală nu poate fi garantată. Acest lucru se întâmplă din cauză că participanții la piață sunt lipsiți de aranjamentele solide ale unei guvernări corporatiste.

„O abordare normativă care să diminueze aceste riscuri ar necesita un set substanțial de reguli, unele dintre acestea necesitând o dezvoltarea foarte detaliată”, a mai spus EBA. Ar mai fi, de asemenea, necesară, segregarea conturilor clienților și, în mod obligatoriu, crearea unei autorități responsabile de integrarea monedei virtuale și a componentelor sale cheie, inclusiv a protocolului de tranzacționare.

Mandatarea unei astfel de autorizații pentru bitcoin, spre exemplu, ar dezavua moneda de ceea ce susținătorii săi văd ca un avantaj cheie: controlul descentralizat.

În absența unui astfel de sistem centralizat de control, EBA a avertizat autoritățile naționale financiare să descurajeze instituțiile creditoare, instituțiile de plăți și cele care se ocupă cu valuta digitală, în a cumpăra, a depozita sau a vinde valuta virtuală. Evaluarea cu privire la felul în care trebuiesc reglementate monedele virtuale a fost efectuată de EBA împreună cu Banca Centrală Europeană și cu Autoritatea Europeană pentru Securitate și PiețeEuropean Securities and Markets Authority (ESMA). Apoi a fost trimis către Consiliul European, Comisia Europeană și Parlamentul European, în încercarea de a pune la punct practici de supervizare și reglementare pentru monedele virtuale.

În final, deși scopul principal al monedelor virtuale a fost exact descentralizarea controlului, adică realizarea de tranzacții ieftine, rapide și anonime, autoritățile europene vor lovi exact în aceste trei avantaje și vor face din bitcoin, cel puțin în Europa, o altă monedă controlată i taxată de bănci ca orice altă valută convențională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*