Apple Watch, un echipament urât și plictisitor (și Steve Jobs ar fi fost de acord)

Steve Jobs s-a uitat o dată la un Segway într-o avanpremieră foarte exclusivă a invenției lui Dean Kamen, împreună cu investitorul John Doerr și fondatorul Amazon, Jeff Bezos, și a spus că incredibilul, uimitorul, minunatul mijloc de transport care va schimba lumea… „e nașpa”.

apple0224„Nu are o formă inovativă, nu este elegant, nu îl simți antropomorfic”, a spus el, referindu-se la cele trei criterii cheie ale design-ului.

Chiar mai rău, el a continuat:

„Mașina aceasta este extrem de inovatoare, dar pare foarte tradițională… există firme de design care ar putea crea lucruri pe care nu le-am fi gândit niciodată, lucruri care v-ar face [sic] să vă scăpați în pantaloni.”

Cu mai bine de un an în urmă, CEO-ul Apple, Tim Cook, a promis lansarea de produse și hardware uimitoare în 2014. Toți ne-am gândit imediat la ceva ce ar fi definitoriu pentru Apple, cum au fost iPhone sau iPad. Ceva adus în realitatea noastră direct din cărțile SF, care ne-ar minuna, ne-ar da peste cap, ne-ar uimi și ne-ar face, eventual, „să ne scăpăm în pantaloni”.

Și Cook a hrănit această fantezie ieri, când a fost lansat la IFA Berlin Apple Watch: „Sunt atât de emoționat… Sunt atât de mândru să-l împărtășească cu voi în această dimineață”, a spus el. „Acesta este următorul capitol în povestea de la Apple.”

Pe bune? Următorul capitol din istoria companiei care a redefinit cu ceva vreme în urmă universul computerelor și cel al smartphone-urilor? Nu este clar deloc ce a redefinit Apple cu noul echipament… Există deja sute de modele care au redefinit în domeniul SmartWatch infinit mai mult decât ce a redefinit ieri Apple Watch. Este un model inovator? Este elegant? Este antropomorf? Poate puțin mai mult decât echipamentul rivalului Apple, Samsung Galaxy Gear. Poate.

Ce au smartwatch-urile moderne în comun? Sunt pătrățoase, greoaie, voluminoase, plate, cu un ecran care se fixează pe încheietura mâinii. Ele fac o mare parte din lucrurile pe care le face smartphone-ul la care sunt conectate, de care depind pentru cea mai mare partea a funcționalității lor. Sunt destul de scumpe și nu este foarte clar că fac ceva uimitor, ceva ce alte echipamente mobile nu fac deja. Cam sună ca Apple Watch, nu? Un alt lucru: smartwatch-urile nu se vând foarte bine. Deși este foarte probabil ca Apple Watch să se vândă mult mai bine decât echipamentele concurenței.

O parte a problemei, probabil, rezidă din faptul că imaginația dezlănțuită a artiștilor fani Apple în această perioadă de doi ani de proiect Apple Watch a scos concepte atât de revoluționare și incredibile, încât practic ne-am imaginat cu toții că noul produs va remodela lumea. Spre exemplu, unde este acel Apple Watch care arată așa?

Apple_WatchConcept creat de Yrving Doveralba

OK, e un model mult prea futurist și, probabil, imposibil de creat în acest moment. Dar ce ziceți de acesta?

apple-iwatch-concept-0Un alt concept original de iWatch trecut complet cu vederea de Apple

Din nou, probabil un design imposibil sau cel puțin neintegrabil cu tehnologia actuală.

Dar ne așteptam totuși la Apple Watch revoluționar. Unde e ecranul flexibil? Sau, în cazul în care este un lucru prea greu de creat în acest moment, unde e ecranul curbat (prezent deja la echipamente Samsung și LG)? Unde e acea parte a echipamentului care strigă: sunt revoluționar, sunt inovativ, sunt incredibil!!??

Apple Watch îți va monitoriza ședințele de fitness, îți va trimite nenumărate alerte, va plăti pentru cumpărături, poate va permite să-ți controlezi casa, și multe alte lucruri. Deci, ar putea sfârși prin a fi un echipament util, dacă vrei ceva agățat pe încheietura mâinii tot timpul.

Dar.

Cu riscul foarte real de a fi grosolan (cam ca Steve Jobs la acea avanpremieră exclusivistă), mă întreb: ne face noul design de la Apple Watchsă ne scăpăm în pantaloni„, cum ne-ar face unele dintre conceptele create de diferiți designeri pentru iWatch? Mă tem că nu! Steve Jobs a murit, și odată cu el, din păcate, și genialitatea Apple.

2 comments

  1. DANIEL spune:

    Nu vad cum o firma poate avea produse revolutionare din moment ce nu au departament de cercetare tehnologica iar toata afacerea se bazeaza pe design… E adevarat ca soft ul conteaza foarte mult cum se adapteaza la partea de hardware iar ei stau foarte bine la capitolul acesta dar…. atat!

    1. itpc spune:

      Tocmai asta spuneam: nu mai au produse revoluționare. Dar nu poți nega că au avut într-o vreme: MacIntosh computer, iPod, iPhone, iPad, etc. Și pe atunci nu era doar vorba de design.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*